V průběhu Krajských dožínek, které se uskutečnily minulou neděli na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích, byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních zemědělců a potravinářů. Ze 116 přihlášených produktů obdrželo titul MLS Pardubického kraje 26 výrobků. Mezi nimi získala ocenění v kategorii Masné výrobky Švandova pikantní klobása a Uzený hovězí šál z hlineckého Řeznictví U Švandů.
Slavnostního předávání se zúčastnil také krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil. „Těší mě, kolik šikovných i kvalitních zemědělců a potravinářů v Pardubickém kraji máme. Někteří výrobci se ocenění MLS účastní dokonce už po několikáté. Vybrat ty nejlepší regionální produkty bylo i tento rok velmi složité. Mnou často opakované heslo – kvalitní, zdravá, bezpečná a zde vyrobená potravina, bylo u přihlášených produktů vždy na velmi vysoké úrovni. Dělá mi tak velkou radost, jaké potraviny a výrobky náš kraj vytváří, prodává a konzumuje. Také si uvědomujeme, že za každým produktem je obrovský kus práce. Proto se Pardubický kraj snaží potraviny od lokálních producentů dále propagovat a podporovat. Vyžadované přísné mechanismy k ochraně spotřebitele jsou zárukou bezpečnosti a kvality místních výrobků. K prodeji kvalitních regionálních potravin proto také motivujeme i venkovské prodejny, které takto mohou získat dotaci z programu obnovy venkova,“ řekl radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
Hodnotící komise vybírala i tento rok vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se opět uskutečnilo na Pernštýnském náměstí. Návštěvníci dožínek si oceněné potraviny mohli zakoupit a ochutnat ve stáncích. Pro své oblíbené výrobky mohli také hlasovat ve spotřebitelské soutěži.
Ocenění výrobku Švandova pikantní klobása
Ocenění výrobku Uzený hovězí šál