Špekáčky se v Řeznictví U Švandů vyrábí podle tradiční receptury z kombinace hovězího a vepřového masa. Plněny jsou do přírodních hovězích střívek a při ruční výrobě se vážou provázkem tak, aby měly baculatý tvar. Díky poctivé výrobě jsou na řezu špekáčku jasně viditelné kousky špeku, které pak dodávají typickou chuť, vůni. Před konzumací je doporučujeme opéct na ohni nebo je grilovat.
Výroba špekáčku začíná vložením hovězího masa do stroje nazývaného kutr, který slouží k mělnění materiálu.
V druhém kroku se přimíchá vepřové maso a další ingredience.
Základem je také navážení správného poměru koření, které se následně přimíchá do masa.
Mícháním vznikne dílo, které je polotovarem pro výrobu špekáčků.
V detailu díla je možné zahlédnout zrníčka špeku, která jsou vidět v řezu již hotového špekáčku.
Špekáčky se naráží a ručně vážou provázkem do střívek tak, aby měly baculatý tvar.
Po uvázání se špekáčky navěsí na udírenskou hůlku.
Před uzením musí být udírenský koš plný špekáčků.
Špekáčky jsou po uzení krásně vybarvené.
Hotové špekáčky se dopraví v přepravkách na hlinecké prodejny Řeznictví U Švandů na adrese na Družstevní 1405 a Třebízského 687.